„Първи международен дебют на филм за Ботев в Алкоркон, Мадрид“

Първи международен дебют на българския художествено –документален филм „Ботев. От Голгота към свобода“ по случай 1 ноември, Ден на будителите, в БНУ“Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид На 31 октомври, от 18 часа в Salon de actos , Centro Municipal de las Artes, Alcorcon, Madrid, Българско неделно училище ‚ Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид, отбеляза по един неповторим и вълнуващ начин Деня на народните будители.  Нашето училище носи името на български будител-народният учител Бачо Киро, но в навечерието на 1 ноември, отделихме заслужено внимание на личността на Христо Ботев, поради факта, че имахме невероятната възможност да се срещнем с нашите гости, родолюбиви българи, всеки един от които възкресява по свой уникален начин името на великия Ботев.  Гости на нашето мероприятие бяха- г-жа Живка Балтаджиева-автор на първата преведена книга с Ботеви стихове на испански език и издателят и собственик на Издателство Амаргорд, Мадрид, г-н Хосе Мария де ла Кинтана.

 Поетът и преводач Живка Балтаджиева, която от години живее в Мадрид, наскоро издаде книгата „Христо Ботев. 1848-1876. Поезия“. Дължим я на известното мадридско издателство „Амаргорд“. Предназначена е за широк читателски кръг. Съдържа около 40 страници предговор-бележки за живота и творчеството на Ботев в дати, кратки текстове за други личности, свързани с неговата поезия и съдба, бележка за журналистически текстове на Ботев, говорещи за Испания. Включен е и един текст за смъртта на Ботев, публикуван навремето в испански вестник, открит и публикуван на български от проф. Венцислав Николов. Епилогът е част от писмо на Захари Стоянов. Стихотворенията в книгата са публикувани успоредно на два езика-български и испански.

Нашите специални гости от България –г-н Искрен Красимиров-режисьор на художествено-документалния филм „Ботев. От Голгота към Свобода“, актьорът Филип Филипов – изпълнител на ролята на Ботев и госпожа Росица Кузманова – директор на мемориален комплекс „Ботев Път“, гр.Враца – експерт-консултант към филма, всички те – творчески екип на документалния филм за Ботев, обиколил 60 училища в 40 села и градове на България, с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Искрен Красимиров-на 24 години, пряк потомък на Ботевия четник Никола Минков от село Долна Кремена, Врачанско, по професия оператор и режисьор, родом от град Мездра. Председател на дружеството Нюз клуб продакшънс, развива дейност в областта на аудиовизуалните изкуства. Интересът му към Ботев се ражда като дете, а любимата му Ботева творба е „Към брата си“.

Ролята на Ботев е поверена на Филип Филипов, по професия педагог, в момента – кариерен консултант към РИО Враца. Най-голямото признание към неговото изпълнение идва от писателя Илия Луканов, който 50 години се занимава с делото и личността на Ботев и издава 3 книги за него, който заявява, че Филипов много прилича и визуално и по вътрешен плам на Ботев.

Росица Кузманова-директор на мемориален комплекс „Ботев път“, град Враца – експерт-консултант към филма „Ботев. От голгота към свобода“. Турнето, което прави филма е част от социалния проект на Искрен Красимиров, като идеята е да се привлече вниманието на младите хора към националните светини на България. Искрен вярва, че промяната започва от самите нас.

Скъпи гости на празника бяха – г-жа Десислава Парушева, Първи секретар на Посланика на Република България в Кралство Испания и г-жа Магдала Оливе-Координатор-култура, Директор на Културен център по изкуствата „Буеро Вайехо“. Благодарим ви, приятели, за това, че направихте този празник за нас незабравим, благодарим ви за силните послания, за това, че развълнувахте дълбоко сърцата ни, за прекрасните думи и безценните подаръци, които донесохте за нашето училище и нашите ученици.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s