„Обучението по български език в свят на глобализация”-онлайн дискусия, В. Търново-Мадрид

Стани учител” – едногодишна кампания на ПФ, ВТУ

 (ноември, 2015 – ноември, 2016)

Инициатива: онлайн дискусия „Обучението по български език в свят на глобализация” (В. Търново- Мадрид) с модератор доц. д.п.н. М. Мандева

През ноември, 2015 г. в Педагогическия факултет – Великотърновски университет, стартира едногодишна кампания „Стани учител!”, насочена към повишаване качеството на висшето образование и ориентирането му към потребностите на пазара на труда. Кампанията среща широка подкрепа от обществеността – СБУ; Община В. Търново;  РИО, В. Търново; неправителствени организации – „Амалипе”, „Стъпка по стъпка”, „Детски книги”;  директори на училища, учители и родители.  Удовлетворение от кампанията изразява  д. ик. н. Я. Такева – председател на СБУ, и официално потвърждава личното си участие във форум, организиран от ВТУ – ПФ,  през 2016 г. Интерес е проявен и от медиите (радио В. Търново, в. „Учителско дело”, сайт на СБУ).

През декември, 2015 г. кампанията „Стани учител!” продължава чрез инициативи, срещащи младите хора с видни личности в областта на образованието.  На трети декември, в навечерието на студентския празник,  в БИЦ на корпус 5 на ВТУ се провежда интерактивна лекция „Единодействие на учителя с НПО – дейности по проекти”. Г-н Ю. Вълчев – управител на Сдружение „Стъпка по стъпка”, запознава студентите от специалностите ПНУП и НУПЧЕ (втори курс, ОКС „бакалавър”, редовна форма на обучение)  с нови предизвикателства, пред които е изправен   учителят – фасилитатор, творец и професионален деятел в сферата на социалните норми и ценности.

В очертания контекст се вписва новата инициатива по линия на кампанията „Стани учител” – онлайн дискусия „Обучението по български език в свят на глобализация” -В. Търново: Мадрид, с модератор доц. д.п.н. М. Мандева. Целта е  повишаване привлекателността на учителската професия сред младите хора, разкриване на нови перспективи пред тях за бъдеща професионална реализация, подобряване качеството на българското образование и съхраняване идентичността на българския език, култура и духовност в свят на глобализация.

Участници в дискусията на 10 декември бяха студенти от специалностите ПНУП и НУПЧЕ втори, трети и четвърти  курс, ОКС „бакалавър”, редовна форма на обучение, докторанти – ПФ, катедра НУП, учители, участващи в методическо ателие с неформален характер „Учителят прави училището” с ръководител доц. д.п.н. М. Мандева – ОУ „П. Р. Славейков”, В. Търново и БНУ „Бачо Киро“,  БНУ „Елин Пелин“, Мадрид, преподаватели – ПФ на ВТУ, представители на Община В. Търново-г-жа П. Игнатова-директор на дирекция „Образование“, Община В. Търново, инж. Р. Личева-началник  на РИО – В. Търново, инж. Н. Лорето – старши експерт за квалификация на педагогическите кадри, четвъртокласници от ОУ „П. Р. Славейков”. Инициативата бе открита с приветствие от Декана на ПФ-проф. д.п.н. В. Кутева.

 От БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид и БНУ „Елин Пелин“, Парла, Мадрид в дискусията  участваха: Емил Димитров-учител по БЕЛ, 9-11кл., Елка Панайотова-учител БЕЛ-6-7 кл., Ралица Цветанова-начален учител и училищен ръководител и Йоана Папазова- студентка, бакалавър БФ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. В. Търново, на практика по програмата “Еразъм +“ в българските училища в Алкоркон и Парла, Мадрид.

Разказахме как са създадени училищата, какви са постиженията и затрудненията, какви са спецификите на българското неделно училище в чужбина, какви са възможностите на студентите да участват в дейността на училищата по линия на програмата „Еразъм” , изразихме желание за бъдещо сътрудничество и форми на взаимодействие с български училища, ученици и преподаватели, с цел генериране на нови идеи и форми за повишаване мотивацията на децата за изучаване на български език.

В края на срещата бе официално обявено откриването на  „Алея на книгите” – старт на дарителска кампания (учебници, учебни помагала, книги) с цел подпомагане на обучението по български език в БНУ „Бачо Киро“,  БНУ „Елин Пелин“, Мадрид. Видяхме първите вече дарени учебни помагала.

Бе подредена изложба на творби на четвъртокласници, които  представиха рисунки по българска художествена литература за деца – рисуване на идея по време на дискусията.Особено интересна бе тематичната постерна изложба.

Благодарим на всички, допринесли днешната среща да се превърне в реалност и се надяваме на нови срещи и дискусии в името на съхраняването на българския език в съвременния глобализиращ се свят.

Източник- доц. д.п.н. Мариана Мандева

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s