Среща на изкуството на младите бачокировци в Мадрид, по повод 5 години от създаването на БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид

 

На 11 януари 2016 година бе поставено началото на културните инициативи, организирани от Асоциация „Слово“-асоциация на българските учители в Мадрид, свързани с петата годишнина на БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид.

Изложбата „Сезони“, експонирана в Културен център „Маргарита Бурон“, Алкоркон, Мадрид, представя част от рисунките-победители в  трите етапа на  международния конкурс между училища и културно-образователни институции, носещи името Бачо Киро в Испания и България. Глобалната тема на конкурса е „Природата и традициите в детското творчество“, като всяка година подтемата е различна, но винаги свързана с природата и българските традиции и обичаи през конкретен сезон.

Експозицията е подредена в централното фоайе на културния център и ще остане до края на месец януари. На откриването на изложбата на 12 януари, присъстваха членовете на журито за детска рисунка от изданията „Зимна приказка“ и „Цветовете на есента“- испански творци, работещи в областта на скулптурата, живописта и художествената фотография-Грегорио Фернандес, Мигел-Анхел Гарсия, Мария Кармен Морено и госпожа Чаро Мендоса, собственик на художественото ателие “Артистика дел Сол“, Мадрид.

Идеята за конкурсите, прославящи красотата на природата, изобразяващи неповторимите и колоритни български обичаи и не на последно място популяризиращи таланта на българските деца в областта на изобразителното изкуство и литературата, е на  художествено-творческия съвет към Асоциация „Слово“-асоциация на българските учители в Мадрид и БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид.

Участниците в трите издания, провеждани до момента, първото от които през 2011 година, са деца и юноши от ОУ „Бачо Киро“, гр.Бяла черква и Читалище „Бачо Киро“, гр. Бяла черква, СОУ „Бачо Киро“, гр. Павликени, ОУ „Бачо Киро“, гр.Велико Търново, 101 СОУ „Бачо Киро“, гр. София, СОУ „Бачо Киро“, гр. Летница и БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид. Общият брой на малките творци, участвали в трите издания на конкурса за детска рисунка и литературна творба надхвърля 600.

Изразяваме надеждата си срещите на изкуството между деца и юноши от училища, носещи името на българския будител и учител „Бачо Киро“ да продължат и да се наложат като традиция, която ще популяризира България по света и ще стимулира детското творчество навсякъде, където името Бачо Киро е символ на възрожденското начало, символ на съхраняването на българския език, култура и изкуство.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s