Литературна среща в БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид

На 9 април в БНУ “Бачо Киро“, Алкоркон се състоя литературна среща на тема „Тъмното българско минало през светлината на четири български романа. Представени бяха  романите -“Възвишение“, на Милен Русков, „Лето 1850“, на Владимир Зарев, „Печатарят“, на Силвия Томова и „Калуня-Каля“,на Георги Божинов. Събитието беше посветено на 140г. от обявяването на Априлското въстание, 5 години от създаването на БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид и откриването на училищна библиотека с книги на български език.

Участваха-Емил Димитров-преподавател по БЕЛ 9-12 кл в БНУ “Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид, Яна Гиздова-ученичка в 9 клас и Полина Петрова-студентка БФ от „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. В. Търново, на държавна практика в БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон и БНУ „Елин Пелин“, Парла, Мадрид. Гости на литературната среща бяха учители, родители и ученици, които се интересуват от съвременна българска литература.

 „В трудни времена, в дни на криза нараства интереса към историческото четиво. Преиздаването  на  „Лето 1850”,писано през 1988 година ,преоткриването на ,,Калуня Каля,, , издаден 1989 година и новите ,,Възвишение,, и ,,Печатарят,, показват будната  обществена позиция на българския писател.“

  „Навярно затуй всяко народно деяние е предпоследно – разсъждаваше Първул – ние оцеляваме, ала никога няма да се освободим, готови сме да мрем като мухи за малкото, но никога за всичкото. Манчовата буна, после Пиротското въстание, Нишкото, сетне друго и друго…докога? Лее се просторна кръв, мъжете гинат залудо, постоянно е война и съсипия, все е страх, насилие, неизвестност, сякаш правим нещо само защото можем да го повторим и потретим! Това е кошмарът и преизподнята на робията, тя ни дарява с безпаметност, лишава ни от народно време или още по-лошо, превръща времето в страдание!” (Зарев, 1988, стр.58)

И четирите романа поставят крещящо проблема за паметта.

 За колектива и личността ,за ,,възвишението ,, на обикновения човек.

„…а после от я з ь станало я з и к и значи: оръдие,

чрез кое человек изражава с жив глас или чрез някакви си

черти пише мислите същества си, себе си, аза си. А

защото много същества, а з о в е, съвъкупени съставят

един народ, затова я з и к в черковното ни писание има и

значението народ.”/ Г. Раковски, „Ключ българского язика”/

Така героите преминават през предателството и героизма през обикновените кражби и необикновения героизъм от личното към народното благополучие.

 Книгите отварят голяма тема-за значимите, но забравени или незапомнени.

Днес трудно си даваме сметка колко е било трудно в едно ,,разглобено ,, време да не си част от цикъла /оран, сеитба, жътва ,зима/,плюс непрекъснатото страдание , в което няма значение дали си век напред или години назад. Да надскочиш времето ,да го затвориш в книги ,да си личност ,пред която стоят трудни избори, както е при Яков Крайков ,първият български печатар. И не е необходимо да крещиш ,за да оставиш следи.

 Революцията в личностен план е също толкова значима ,колкото е значимо едно дело на колектива.

Темата за преодоляването на насилието е основна в „Калуня-Каля“. Може ли то да бъде надвито с насилие.

,,Гладът,, за истина, търсенето на  отговори на въпроси ,които до днес не са намерили отговор или имат много отговори ни накараха да ги потърсим в четирите български романа. Да си дадем надежда, че освен от нашите ученици, те ще бъдат прочетени и от родителите им.

Така БНУ в Алкоркон си поставя прагматичната задача чрез библиотеката да сплоти българската общност и да не прекъсва връзката с  родното .“

 

Емил Димитров-преподавател БЕЛ,

БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s