РАДИЧКОВ-ГЕНИАЛНИЯТ РАЗДУМНИК

 „Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните – това сам съм го изпитал и го зная от опит. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока, за цял живот ще ви държи влага.“

На 13 ноември 2016г. в българско неделно училище „Елин Пелин“, Парла, Мадрид, се състоя литературна среща, посветена на „гениалния раздумник“-Йордан Радичков. Срещата бе организирана по повод Деня на будителите и „нашата година на четенето“, чиито цели са свързани с повишаване на грамотността и интереса на учениците към книгите и четенето на български език. Наш специален гост бе госпожа Виктория Лефтерова, превела на испански „Барутен буквар“ и „Ноев ковчег“. Модератор на срещата бе Емил Димитров – учител по български език и литература в БНУ „Елин Пелин“, по чиято идея организирахме това интересно и запомнящо се събитие в нашето училище.

Участници в срещата бяха ученици от различни класове, които проявяват подчертан интерес към книгите. Благодарение на увлекателния начин на поднасяне на информацията, както и използването на интерактивни методи и средства по време на срещата,  разнородната детска публика слушаше със затаен дъх. Гледахме откъс от „Суматоха“, проследихме най-важните моменти от живота и творчеството на Й. Радичков, чрез презентацията, която госпожа Лефтерова беше подготвила, посмяхме се на филмчетата от „Жабешки истории“ и „Яйцето“, от „Ние врабчетата“, чухме откъс от „Жабешки истории“ на български и на испански.

Поздравяваме нашите ученици за активното участие в срещата, благодарим на Емил Димитров за идеята и организацията на мероприятието и най-вече на госпожа Виктория Лефтерова-популяризирала в Испания творчеството на „гениалния раздумник-Йордан Радичков“.

 „Оттогава съм забелязал, че когато човек не разбира от дума, трябва да го удариш по главата, за да разбере!“ („Ние, врабчетата“)

„Дано бог ни запази от чужди държави! Какво биха казали чуждите държави: Нямате ли си вие държава да хвърчите из нея, ами сте се юрнали, ще кажат, да хвърчите по нашите държави!“ („Опит за летене“)

 „Есента баща ми умря и тогава аз продължих да сея лъвове в нивата и да жъна зайци от нея. Съседите известно време се смяха, че сея лъвове, а жъна зайци, но после престанаха да се смеят й взеха да ме гледат накриво. Откъде-накъде, викаха те, ние ще сеем леща, а той ще сее лъвове! Той да не би да е по-горе от нас! За да угодя на съседите, се отказах от лъвовете и почнах и аз да сея леща. Тогава те почнаха да се смеят и да говорят зад гърба ми, че не става човек от мене. Баща му, викаха те, сееше лъвове, а тоя седнал да сее леща. Тогава разбрах, че не трябва да слушам съседите. Сей лъвове, милостиви читателю, та макар и да жънеш зайци! Може би един ден съдбата ще те възнагради и сред мършавите зайци в твоята нива ще те срещне спокойно лъвът. Бог да те благослови!“ („Домашна тетрадка“)

„Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата й са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!“ („Ние, врабчетата“)

 „Добре е човек да се научи да премълчава някои работи! Не да говори или да мълчи, а да премълчава!“

 „Много често съм се замислял как да убием мухата и трябва ли да изтребваме всички мухи? Ако един човек е за женене, да се жени, защото няма начин да изтреби мухата в себе си; той само ще страда от гъдела на тая муха, без да може да се спаси от нея. Понякога си мисля дори, че някаква муха е завъртяла главата на Галилей, за да каже, че Земята се върти. Пък Земята наистина се върти.
Трябва ли тогава да убием мухата!“ („Убий мухата!“)

„Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”

 

15046445_716503688525186_1294795467_n

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s