Освобождението

На 11.03.2017г. в БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид се проведе открит урок по история на тема „Освобождението“, изнесен от Василка Диманкова, преподавател по История и география. Наш гост беше доц. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор по международната дейност към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който откри занятието. На урока присъстваха учителите от методическото обединение по История в нашето училище и студентите от Исторически факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, които са на преддипломна стажантска практика при нас – Деница Иванова-Маринова и Християн Русев.

Advertisements

144 години безсмъртие

В БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид и в БНУ „Елин Пелин“, Парла Мадрид, отбелязахме 144г. от обесването на Васил Левски и 180г. от рождението му. Благодарим на госпожа Елка Панайотова и нейните ученици за инициативата и добре подготвената програма.

Рисунка-Иван Радински, БНУ „Елин Пелин“, Парла, Мадрид, 5кл.

ПРОЛЕТНИ ТЪРЖЕСТВА В НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА

Тържествата, които организираме всяка учебна година по случай 3 март и 8 март в БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид и БНУ „Елин Пелин“, Парла и Ривас Васиамадрид са винаги вълнуващи, винаги изпълнени с невероятна емоция и радост, израз на любовта ни към родината и към майката. Двете най-скъпи думи. Защото, както е казал поетът, човек има само една майка и една родина. И тази година на голямата сцена се изявиха всички деца, за да изразят своята обич към майката и родината със своите прекрасни изпълнения.  Поднесохме пъстър букет от красиви стихове, песни и танци на нашата многобройна публика. Три различни, уникални, мили и прекрасни тържества, подготвени с много труд и усилия от страна на ученици и учители, подарък от сърце за всички, които ни подкрепят. Благодарим ви, че сте с нас!

РАДИЧКОВ-ГЕНИАЛНИЯТ РАЗДУМНИК

 „Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните – това сам съм го изпитал и го зная от опит. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока, за цял живот ще ви държи влага.“

На 13 ноември 2016г. в българско неделно училище „Елин Пелин“, Парла, Мадрид, се състоя литературна среща, посветена на „гениалния раздумник“-Йордан Радичков. Срещата бе организирана по повод Деня на будителите и „нашата година на четенето“, чиито цели са свързани с повишаване на грамотността и интереса на учениците към книгите и четенето на български език. Наш специален гост бе госпожа Виктория Лефтерова, превела на испански „Барутен буквар“ и „Ноев ковчег“. Модератор на срещата бе Емил Димитров – учител по български език и литература в БНУ „Елин Пелин“, по чиято идея организирахме това интересно и запомнящо се събитие в нашето училище.

Участници в срещата бяха ученици от различни класове, които проявяват подчертан интерес към книгите. Благодарение на увлекателния начин на поднасяне на информацията, както и използването на интерактивни методи и средства по време на срещата,  разнородната детска публика слушаше със затаен дъх. Гледахме откъс от „Суматоха“, проследихме най-важните моменти от живота и творчеството на Й. Радичков, чрез презентацията, която госпожа Лефтерова беше подготвила, посмяхме се на филмчетата от „Жабешки истории“ и „Яйцето“, от „Ние врабчетата“, чухме откъс от „Жабешки истории“ на български и на испански.

Поздравяваме нашите ученици за активното участие в срещата, благодарим на Емил Димитров за идеята и организацията на мероприятието и най-вече на госпожа Виктория Лефтерова-популяризирала в Испания творчеството на „гениалния раздумник-Йордан Радичков“.

 „Оттогава съм забелязал, че когато човек не разбира от дума, трябва да го удариш по главата, за да разбере!“ („Ние, врабчетата“)

„Дано бог ни запази от чужди държави! Какво биха казали чуждите държави: Нямате ли си вие държава да хвърчите из нея, ами сте се юрнали, ще кажат, да хвърчите по нашите държави!“ („Опит за летене“)

 „Есента баща ми умря и тогава аз продължих да сея лъвове в нивата и да жъна зайци от нея. Съседите известно време се смяха, че сея лъвове, а жъна зайци, но после престанаха да се смеят й взеха да ме гледат накриво. Откъде-накъде, викаха те, ние ще сеем леща, а той ще сее лъвове! Той да не би да е по-горе от нас! За да угодя на съседите, се отказах от лъвовете и почнах и аз да сея леща. Тогава те почнаха да се смеят и да говорят зад гърба ми, че не става човек от мене. Баща му, викаха те, сееше лъвове, а тоя седнал да сее леща. Тогава разбрах, че не трябва да слушам съседите. Сей лъвове, милостиви читателю, та макар и да жънеш зайци! Може би един ден съдбата ще те възнагради и сред мършавите зайци в твоята нива ще те срещне спокойно лъвът. Бог да те благослови!“ („Домашна тетрадка“)

„Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата й са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!“ („Ние, врабчетата“)

 „Добре е човек да се научи да премълчава някои работи! Не да говори или да мълчи, а да премълчава!“

 „Много често съм се замислял как да убием мухата и трябва ли да изтребваме всички мухи? Ако един човек е за женене, да се жени, защото няма начин да изтреби мухата в себе си; той само ще страда от гъдела на тая муха, без да може да се спаси от нея. Понякога си мисля дори, че някаква муха е завъртяла главата на Галилей, за да каже, че Земята се върти. Пък Земята наистина се върти.
Трябва ли тогава да убием мухата!“ („Убий мухата!“)

„Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”

 

15046445_716503688525186_1294795467_n

НОВАТА УЧЕБНА 2016-2017г.

img-20160924-wa0003

   Започваме новата учебна година в българските училища в Алкоркон, Парла и Ривас с надежди за нови постижения, за интересни дейности, за незабравими моменти заедно-ученици, учители и родители. Благодарим ви за доверието, скъпи родители, надяваме се, че ще го оправдаем. Бъдете здрави и упорити, мили наши ученици. Не се предавайте пред трудностите! Напред и нагоре! Благодарим ви, че сте с нас!

Малки училища с големи мечти!

Завърши учебната 2015-2016 година в БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид, БНУ „Елин Пелин“, Парла и Ривас Васиамадрид. Завърши успешно една ползотворна година, щедра на постижения, награди и отличия, пълна с незабравими моменти, нови приятелства, реализирани идеи и весели детски усмивки. Весело лято, мили деца, щастлива ваканция, скъпи родители и учители!

АНДЕРСЕНОВИ ПРИКАЗКИ В БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „БАЧО КИРО“, АЛКОРКОН

1100a14dc7282e65d33997df9813946b„Има ли някой, който да не е слушал приказките на Ханс Кристиян Андерсен? Вълшебната магия на неговото слово вече трето столетие владее света. Преведени на 125 езика, чудните приказки за малки и възрастни ни карат да тъжим, да смеем на глупостта, да се възхищаваме на верността и силната любов.

     Днес петокласниците от БНУ ”Бачо Киро“, Алкоркон – Габриела, Жаклин, Йоана и Иван-ни потопиха отново в този приказен свят. Като истински актьори разказаха очарователни истории на своите съученици и приятели.

    Габи, като една истинска принцеса, обясни на младата публика по какво се познават принцесите. И на въпроса познава ли тя лично принцеса – отговори, че познава. И освен това се казва Габриела.

    Жаклин ни натъжи с разказа за униженията и трудностите, които преживява грозното патенце преди да се превърне в прекрасен лебед. Слава Богу, така трябва!

  Йоана не само пресъздаде  историята на малката русалка, но успя да включи и развълнувата публика. Накрая слушателите бяха възнаградени – малката русалка се ожени за принца. Не мисля, че Андерсен би имал нещо против…

 Иван ни развесели с историята за новите дрехи на царя. Много ни хареса, но очаквахме накрая да се появи гол. Но …момчето има стил, не е като глупавия цар и събу само маратонките.

Поздравления за разказвачите на приказни истории!

Габи, Жаклин, Йоана, Иван – догодина чакаме нови приказки!“

Милена Тасевска, учител по БЕЛ в БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид

7 май 2016г

ПЪРВО МЯСТО ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ БНУ „БАЧО КИРО“, АЛКОРКОН, МАДРИД

20160326_113031

„На 16 и 17 април 2016 година град Казанлък беше географската столица на България.Тук се проведе Вторият Български географски фестивал. За втора поредна година географите от цялата страна се събраха на национален форум. Градът на розите беше поле за изява на интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат; панелна сесия от презентации на географи и пътешественици; географска изложба; обучения за ученици и учители-географи.
Участие взеха няколкостотин участници от цялата страна. Председател на Организационния комитет е известният географ и пътешественик проф. Румен Пенин.
Генерален спонсор на фестивала за втора поредна година е издателство „Булвест 2000”.
Съорганизатори на събитието са Българският географски портал – Географ БГ, Община Казанлък, Българско географско дружество, National Geographic България, Катедра „География и методика на обучението по география“ на ШУ „Епископ Константин Преславски”.
Преди фестивала бяха организирани няколко Национални географски конкурса:
Национален конкурс за студенти на тема „Най-добра карта”
Национален конкурс за ученици: Географски фотопис на тема „Добре дошли в…”
Национален конкурс за учители: Географско есе на тема „Моят час по География”
Национален конкурс за български ученици в чужбина: Географски видео клип на тема „България зад граница”
Национален конкурс за всички любители на географията: Фотографии на тема „Светът е география”.“

Поздравления за нашите ученици от осми и десети клас при БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид, които спечелиха първото място със силното емоционално послание, което нашият клип занесе на географския фестивал в България. Честито на Деница, Габриел, Катрин и Светослав, които направиха българското ни  училище част от тази прекрасна инициатива. Поздравления и за г-жа  Василка Диманкова, която мотивира учениците, поддържа буден родолюбивия дух  и разпалва неуморно любовта към географията! Гордеем се с всички вас! „Напред, нагоре, надалече! Светът е ваш!“

 img473img472

Краеведски урок в БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид

На 16 април в БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид за трета поредна година се проведе открито занятие по нашия училищен проект „Стъпка по стъпка към България“, което и тази година премина под надслов „Моят роден край“. Под ръководството на г-жа Василка Диманкова, преподавател по география и икономика, учениците от 8 и 10 клас бяха подготвили свои авторски презентации и доклади, свързани с техния роден край. Водещ на краеведския урок бе Елиза Неждетова, студентка по специалността „География и история“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. В. Търново, на държавна практика в нашето българско училище.

 

Литературна среща в БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид

На 9 април в БНУ “Бачо Киро“, Алкоркон се състоя литературна среща на тема „Тъмното българско минало през светлината на четири български романа. Представени бяха  романите -“Възвишение“, на Милен Русков, „Лето 1850“, на Владимир Зарев, „Печатарят“, на Силвия Томова и „Калуня-Каля“,на Георги Божинов. Събитието беше посветено на 140г. от обявяването на Априлското въстание, 5 години от създаването на БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид и откриването на училищна библиотека с книги на български език.

Участваха-Емил Димитров-преподавател по БЕЛ 9-12 кл в БНУ “Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид, Яна Гиздова-ученичка в 9 клас и Полина Петрова-студентка БФ от „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. В. Търново, на държавна практика в БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон и БНУ „Елин Пелин“, Парла, Мадрид. Гости на литературната среща бяха учители, родители и ученици, които се интересуват от съвременна българска литература.

 „В трудни времена, в дни на криза нараства интереса към историческото четиво. Преиздаването  на  „Лето 1850”,писано през 1988 година ,преоткриването на ,,Калуня Каля,, , издаден 1989 година и новите ,,Възвишение,, и ,,Печатарят,, показват будната  обществена позиция на българския писател.“

  „Навярно затуй всяко народно деяние е предпоследно – разсъждаваше Първул – ние оцеляваме, ала никога няма да се освободим, готови сме да мрем като мухи за малкото, но никога за всичкото. Манчовата буна, после Пиротското въстание, Нишкото, сетне друго и друго…докога? Лее се просторна кръв, мъжете гинат залудо, постоянно е война и съсипия, все е страх, насилие, неизвестност, сякаш правим нещо само защото можем да го повторим и потретим! Това е кошмарът и преизподнята на робията, тя ни дарява с безпаметност, лишава ни от народно време или още по-лошо, превръща времето в страдание!” (Зарев, 1988, стр.58)

И четирите романа поставят крещящо проблема за паметта.

 За колектива и личността ,за ,,възвишението ,, на обикновения човек.

„…а после от я з ь станало я з и к и значи: оръдие,

чрез кое человек изражава с жив глас или чрез някакви си

черти пише мислите същества си, себе си, аза си. А

защото много същества, а з о в е, съвъкупени съставят

един народ, затова я з и к в черковното ни писание има и

значението народ.”/ Г. Раковски, „Ключ българского язика”/

Така героите преминават през предателството и героизма през обикновените кражби и необикновения героизъм от личното към народното благополучие.

 Книгите отварят голяма тема-за значимите, но забравени или незапомнени.

Днес трудно си даваме сметка колко е било трудно в едно ,,разглобено ,, време да не си част от цикъла /оран, сеитба, жътва ,зима/,плюс непрекъснатото страдание , в което няма значение дали си век напред или години назад. Да надскочиш времето ,да го затвориш в книги ,да си личност ,пред която стоят трудни избори, както е при Яков Крайков ,първият български печатар. И не е необходимо да крещиш ,за да оставиш следи.

 Революцията в личностен план е също толкова значима ,колкото е значимо едно дело на колектива.

Темата за преодоляването на насилието е основна в „Калуня-Каля“. Може ли то да бъде надвито с насилие.

,,Гладът,, за истина, търсенето на  отговори на въпроси ,които до днес не са намерили отговор или имат много отговори ни накараха да ги потърсим в четирите български романа. Да си дадем надежда, че освен от нашите ученици, те ще бъдат прочетени и от родителите им.

Така БНУ в Алкоркон си поставя прагматичната задача чрез библиотеката да сплоти българската общност и да не прекъсва връзката с  родното .“

 

Емил Димитров-преподавател БЕЛ,

БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид